04 February, 2008

Τι είναι το EVS?????

EVS σημαίνει “European Voluntary Service” ή στα ελληνικά «Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία»

Το EVS ενισχύει τη φωνή των νέων, και τους υποστηρίζει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της ενεργής συμμετοχής του σε ένα τοπικό σχέδιο, σε χώρα διαφορετική της μόνιμης κατοικίας τους.

Tο EVS αφορά όλους τους νέους, από 18 ως 30 ετών, που διαθέτουν όρεξη και ενθουσιασμό για ενεργή συμμετοχή.
Οι EVS εθελοντές αφιερώνουν μέχρι και 12 μήνες σε ένα φορέα υποδοχής, και χρησιμοποιούν τις γνώσεις που απέκτησαν στις σπουδές τους, στη δουλειά τους καθώς και σε άλλες δραστηριότητες με τρόπο που έχει θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στη ζωή τους αλλά και στους φορείς υποδοχής και στη τοπική κοινότητα γενικότερα. Πρόκειται για μια αξιόλογη εμπειρία χωρίς απρόοπτα, με ασφάλεια, που ωφελεί τους EVS εθελοντές στην μελλοντική προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξή τους.

Στους EVS εθελοντές παρέχεται δωρεάν διαμονή, διατροφή, μαθήματα γλώσσας, προετοιμασία, εκπαίδευση, υποστήριξη και ασφάλιση, καθώς και ένα χρηματικό ποσό κάθε μήνα για κάλυψη προσωπικών εξόδων. Επιπλέον καλύπτονται τα έξοδα τοπικής μετακίνησης και το κόστος μετάβασης από το τόπο διαμονής τους στο τόπο υλοποίησης της υπηρεσίας και αντίστροφα.
Το EVS χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αφού οι EVS εθελοντές ολοκληρώσουν την υπηρεσία τους λαμβάνουν το Youth Pass, που πιστοποιεί τις γνώσεις και τις δεξιότητες που ανέπτυξαν κατά την παραμονή και τη συνεισφορά τους στις δραστηριότητες του φορέα υποδοχής και ενθαρρύνονται να αναπτύξουν προσωπικά σχέδια συνέχισης και εξέλιξης της εμπειρίας τους.

Οι φορείς υποδοχής και αποστολής εθελοντών EVS είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, από τομείς όπως το περιβάλλον, η τέχνη και ο πολιτισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η πληροφόρηση των νέων, η πολιτιστική κληρονομιά κ.α. Οι φορείς εμπλέκονται ενεργά σε διεθνείς δραστηριότητες με διαπολιτισμικό χαρακτήρα, εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες των ομάδων στόχων, ενισχύουν τη δικτύωση τους με φορείς σε άλλες χώρες, αλλά και φρεσκάρουν το ενδιαφέρον και το κίνητρο του προσωπικού, των μελών και των ωφελούμενων.

Το EVS δεν είναι:
Διακοπές
Υποκατάσταση θέσεων εργασίας

Αν κάποιος θέλει να μάθει περισσότερα για το EVS μπορεί:
Να ψάξει στο ιντερνέτ, εκεί μπορεί να βρει λεπτομέρειες πλέον και στην ελληνική γλώσσα.
Να ρωτήσει πρώην συμμετέχοντες, φορείς αποστολής EVS εθελοντών, τα κέντρα πληροφόρησης νέων, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Επειδή μόνο λίγοι γνωρίζουν για το EVS, σχεδόν κανείς!,
εμείς μπορούμε να προωθήσουμε όλες, ή μέρος από αυτές τις πληροφορίες, σε όποια γλώσσα και με όποιο μέσο κρίνουμε κατάλληλο, ώστε αυτές οι πληροφορίες να φτάσουν σε όσους νομίζουμε ότι μπορεί να ωφεληθούν από το EVS, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουν όλοι πρόσβαση στο ιντερνέτ, ούτε ξέρουν ξένες γλώσσες ή, και μπορεί ζουν σε γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές

No comments: