17 February, 2008

Training Course "Maximizing Participative Inclusion During University Experience"

Από τις 2 ως τις 10 Φεβρουαρίου 2008 πραγματοποιήθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο στην Άγκυρα της Τουρκίας, με πρωτοβουλία ομάδας του Πανεπιστημίου METU, που αφορούσε την ενσωμάτωση των φοιτητών και σπουδαστών με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες στην ομαλή ακαδημαϊκή, αλλά και κοινωνική ζωή του Πανεπιστημίου.
Στα πλαίσια της επιμόρφωσης της ομάδας του Κέντρου Κινητικότητας Νέων, αλλά και άλλων νέων και επαγγελματιών της πόλης, η ομάδα που συμμετείχε στο συνέδριο – workshop, απαρτίζονταν από δύο μέλη του TerraNEON, τη ψυχολόγο Παπαστεργίου Μιχαέλα και τον EVS εθελοντή από την Τουρκία Halil OZ, που αντιπροσώπευαν την ελληνική συμμετοχή.
Οι χώρες που συμμετείχαν δια των αντιπροσώπων τους ήταν η Ιταλία, η Αγγλία, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Λιθουανία, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Πολωνία. Οι συμμετέχοντες ήταν φοιτητές με αναπηρίες, απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως και άτομα χωρίς αναπηρίες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα ή εργάζονται σε ανάλογους φορείς.
Οι στόχοι του σεμιναρίου ήταν:
· Να βρεθούν τρόποι για την ενσωμάτωση και πλήρη αποδοχή των φοιτητών με αναπηρίες.
· Να συγκεντρωθούν πληροφορίες και εμπειρίες από διάφορες χώρες
· Να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, όπου οι φοιτητές θα μπορούν να ανατρέχουν όταν θα αντιμετωπίζουν προβλήματα διακρίσεων εξαιτίας των αναπηριών τους, ώστε να μπορούν να εκφράζουν τις ανάγκες τους πιο ξεκάθαρα.
· Να εξελιχθούν και να εφαρμοστούν πρακτικές μέθοδοι κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία στην ανώτατη εκπαίδευση και σε άλλους τομείς της ζωής.
· Να ενημερωθούν οι νέοι και οι οργανώσεις νέων σχετικά με το πρόγραμμα “Youth in Action”(Νέα Γενιά Σε Δράση).
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ενεργητική συμμετοχή, εργασία σε ομάδες, βιωματική εκπαίδευση, και θεωρητικές παρουσιάσεις από τους εκπαιδευτές του σεμιναρίου, δύο εκ των οποίων είναι εκπαιδευτές στην μη-τυπική εκπαίδευση και η τρίτη Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο METU της Άγκυρας. Το κυρίως θέμα των workshops ήταν η ζωή στο Πανεπιστήμιο και πώς οι φοιτητές με αναπηρίες θα μπορούν να ενσωματωθούν επιτυχώς σε κάθε εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δραστηριότητα στον Πανεπιστημιακό χώρο. Επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη βοήθησαν τους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν εμπειρίες και να σχεδιάσουν κοινά προγράμματα για το μέλλον.

No comments: