06 August, 2008

Let Me Be "On the street"

Είναι πρωτοποριακό, έξυπνο, μια φωνή διαμαρτυρίας και σίγουρα κάτι άγνωστο για τα δεδομένα της τοπικής κοινωνίας της Λάρισας.
Άγνωστο όχι ως προς το περιεχόμενο των εννοιών, αλλά επί της ουσίας των πραγμάτων και του τρόπου με τον οποίο το παρόν πρόγραμμα διαχειρίζεται το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας. Το σχέδιο Let Me Be ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 και μέχρι σήμερα φιλοξενείται στο χώρο του Κέντρου Κινητικότητας Νέων, αποτελώντας μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και καινοτόμο δράση στο πλαίσιο του TerraNEON.
Στόχος του είναι η ευασθητοποίηση του κοινού για το θέμα της ομοφυλοφιλίας και η προσπάθεια εξάλειψης κάθε μορφής διάκρισης που υφίστανται κατά καιρούς , ομοφυλόφιλα άτομα. Η ιδέα ανήκει σε ένα Γάλλο EVS εθελοντή του Κέντρου, η οποία είχε ως αφορμή τις μεγάλες διαφορές που εντόπισε ο ίδιος ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα σχετικά με την αντιμετώπιση των ομοφυλόφιλων και τη γενικότερη θεώρησή τους μέσα στο σύγχρονο ελληνικό πλαίσιο. Πάγια αρχή του Κέντρου είναι πώς όταν οι εθελοντές νιώθουν ότι πέφτουν θύματα ρατσισμού και διακρίσεων, θα πρέπει να απαντάνε μέσω της δουλειάς τους στο TerraNEON.
Έτσι λοιπόν γεννήθηκε το Let Me Be!
Με την υλοποίηση της δράσης, δόθηκε η ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο αλλά και στο TerraNEON, να αποκτήσουν ένα φιλικό χώρο στήριξης και κοινό τόπο για σχετικές συζητήσεις και ανταλλαγή εμπειριών από τη Γαλλία και την Ελλάδα.
Επιπλέον για τη γνωστοποίηση του Let Me Be και τη διάδοσή του στον κόσμο της Λάρισας, το TerraNEON προσκάλεσε το κοινό σε συναντήσεις, με προβολές ταινιών με θέμα την ομοφυλοφιλία, την ομοφοβία, τον κοινωνικό στιγματισμό, το AIDS κ.α.
Οι δράσεις ωστόσο δεν περιορίζονται εκεί. Η δημιουργία ενός διαφημιστικού σποτ για το ραδιόφωνο, στο στούντιο της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Λάρισας, συντέλεσε στη διάχυση του προγράμματος και στην ευρεία αναγνώρισή του.
Η σημασία μιας τέτοιας κίνησης , οδήγησε το Let Me Be και εκτός ορίων νομού, στο Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών Θεσσαλονίκης, όπου και έγινε παρουσίαση των δράσεων του προγράμματος.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της ομάδας, δημιουργήθηκε και σχετικό υλικό, μία ιστορία κόμικ που επιμελήθηκε η γραφίστρια Κατερίνα Ρήγου, η οποία βρίσκεται εδώ και λίγους μήνες στη Γαλλία για το εθελοντικό της πρόγραμμα. Το κόμικ τυπώθηκε, και μαζί με ένα προφυλακτικό και ένα λιπαντικό, διανέμεται ήδη στους νέους της Λάρισας.
Αν και το θέμα για πολλούς κρίνεται "απαγορευμένο", "κακό", "σοκαριστικό" ή ακόμα και "άρρωστο", το Let Me Be γνώρισε την επιτυχία κερδίζοντας το ενδιαφέρον των φίλων του TerraNEON αλλά και του ευρύτερου κοινού. Βέβαια, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις μα κι αυτό ως επιτυχία μπορεί να λογιστεί αφού δείχνει πως η δράση έκανε αισθητή την παρουσία της και πως η ομοφυλοφιλία παραμένει "ταμπού", ζήτημα που θα πρέπει να αποσιωπάται. Το Let Me Be, λοιπόν, έρχεται για να σπάσει αυτή τη σιωπή και να καταρρίψει αρκετούς μύθους γύρω από την ομοφυλοφιλία, να αναδείξει διαφορετικά πρόσωπα και καταστάσεις, να κάνει ορατή την ύπαρξή της και να στηρίξει την ενσωμάτωσή της.



Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στο http://www.terraneon.org/. Το TerraNEON βρίσκεται στη Τρίγωνη Πλατεία της Λάρισας, Ρούσβελτ 51-53. Τηλέφωνο: 2410 618890, email: TerraNEON@gmail.com. Το σχέδιο υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος της Ευρωπαικής Επιτροπής και του Ινστιτούτου Νεολαίας "Νέα Γενιά σε δράση" (http://www.neagenia.gr/)

No comments: